ریخته گری دقیق چیست ؟
«ریخته گری دقیق» (Investment Casting)، یکی از قدیمیترین روشهای ساخت و تولید قطعات فلزی پیچیده با دقت بالا است. در این روش، از قالبهای سرامیکی یکبار مصرف برای شکلدهی به مواد مذاب استفاده میشود.
دنده شانه ای چیست؟
کاربرد ریخته گری دقیق چیست؟
ریختهگری دقیق در ساخت بسیاری از قطعات صنعتی و تجاری کاربرد دارد. به عنوان مثال، قطعات مهندسی نظیر رتور و پره توربین در موتور و ژنراتورها، اجزای مختلف ولوها، قطعات سلاحهای گرم و تجهیزات مورد استفاده در کارخانههای تولید مواد غذایی معمولا با استفاده از روش ریختهگری دقیق ساخته میشوند.
دنده مدول چیست؟
ریخته گری دقیق چگونه اجرا میشود؟
ریختهگری دقیق طی شش مرحله شامل مدلسازی، قالبسازی، ریختن مواد مذاب، خنککاری، خارج کردن قطعه از درون قالب و پرداخت سطح انجام میگیرد. الگوی قطعه (قطعهای از جنس موم)، درون دوغاب سرامیکی فرو برده شده و خارج میشود. پس از گیرش دوغاب، الگو به همراه سرامیک خشک شده داخل کوره قرار میگیرد. حرارت کوره، موم را آب میکند. به این ترتیب، قالب توخالی برای انجام مراحل بعدی آماده میشود.
آشنایی با دنده شانه ای و دنده مدول
انواع روش های ریخته گری دقیق کدام هستند؟
از روشهای اجرای ریخته گری دقیق میتوان به «ریخته گری ضد جاذبه» (Counter Gravity Casting) و (ریخته گری لاست فوم) (Lost-Foam Casting) اشاره کرد.
تجهیزات مورد استفاده در ریخته گری دقیق چه هستند؟
موم، سرامیک و قالب فلزی مورد استفاده برای ساخت الگوی مومی، از المانهای مخصوص ریختهگری دقیق به شمار میروند. شکل حفره درون قالب سرامیکی (شکل قطعه مورد نظر)، با استفاده از یک الگوی مومی ایجاد میشود. این الگو درون دوغاب سرامیکی قرار میگیرد. پس از سخت شدن دوغاب، الگوی مومی از درون حفر خارج میشود. از اینرو، به روش ریختهگری دقیق، ریخته گری موم زائد یا اصطلاحا «ریخته گری لاست واکس» (Lost-Wax Casting) نیز میگویند.
مواد قابل استفاده برای قطعات ریخته گری دقیق چه هستند؟
از متداولترین مواد قابل استفاده در ریختهگری دقیق میتوان به فولاد، فولاد ابزاری فولاد کربنی، فولاد ضد زنگ، آلیاژهای آلومینیوم، آلیاژهای برنز، مس و نیکل اشاره کرد. علاوه بر این موارد، امکان ساخت قطعاتی از جنس چدن، سرب، منیزیوم، قلع، تیتانیوم و روی با استفاده از این روش وجود دارد. در صورت بالا بودن نقطه ذوب مواد و عدم امکان استفاده از قالبهای پلاستیکی یا فلزی، ریختهگری دقیق گزینه مناسبی خواهد بود.
مزایا و معایب ریخته گری دقیق چیست؟
مهمترین مزیتهای ریختهگری دقیق عبارت هستند از:
امکان ساخت قطعات ساده تا پیچیده با جزئیات دقیق
تنوع مواد اولیه برای ساخت قطعات
مقاومت بالای قطعات نهایی
پرداخت بسیار خوب سطح با دقت بسیار بالا
نیاز بسیار کم به ماشینکاری ثانویه
از محدودیتهای ریختهگری دقیق میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
زمانبر بودن روند اجرا
هزینه بالای تهیه تجهیزات و نیروی کار
طولانی بودن بازه دریافت تا تحویل سفارش
نظری نیست.